Det är allmänt känt att betong är ett ljuddämpande material som effektivt hindrar bl.a. störande utomhusljud från att tränga in i byggnader. Oavsett om det rör sig om betong- eller murverksprodukter så isolerar det väl mot alla slags ljud och oljud. Men vart tar egentligen ljudet vägen? Nu avslöjar man på Finja hemligheten om hur det går till när man tar bort störande ljud från betonghus, och vart det försvinner.
Tekniken är, ytligt sett, förhållandevis enkel. En topphemlig ingrediens i betongblandningen ändrar ljudvågornas frekvens och stöter dem tillbaka, och ett välutrustat ljudlaboratorium i en hemlig bunker är det som behövs. I den väl gömda bunkern sitter skickliga ljudtekniker som lokaliserar störande ljud som betongen stöter tillbaka. En finsktillverkad avancerad insamlings-och raderingsmaskin vid namn Gusajnif, suger upp och raderar sedan ljudet noggrant, så att människor som bor eller arbetar i en byggnad av Finjamaterial får det tyst och skönt.
Eftersom Finja är ett miljöcertifierat företag har man gått ännu ett steg i ljudhanteringen. Man har nämligen tänkt ut ett smart sätt att återvinna det insamlade ljudet. Eftersom ljud består av vågor i olika frekvenser, och vågor är energi så kan man förflytta och ta tillvara denna energi i bunkerns ljudlabb. Den tillvaratagna energin går sedan rakt in i produktionen igen och hjälper till att tillverka ny ljudisolerande betong.
Men Finja stoppar inte där. Ljudföroreningar finns överallt, även inomhus, och nu produktutvecklar man intensivt för att förfina den nuvarande tekniken så att man kan ta bort störande bakgrundsljud även inne i betonghus. Det är ett något svårare uppdrag, eftersom man där måste skilja på nödvändiga ljud och störande ljud. Men i labbet i bunkern har teknikerna gott hopp om att snart vara nära målet, det vill säga att surrande värmepumpar, brummande diskmaskiner och svischande fläktar inte längre ska störa människors vardag.
– Tystnad är en riktig lyx i vår tid, och vi på Finja är glada över att vi är i framkant med att bidra till ett tystare och behagligare liv för människor som bor eller arbetar i byggnader tillverkade i våra material. Att vi också tar tillvara på energiåtervinningen är en fantastisk bonus för miljön, säger Gull-Britt Jonasson, vd på Finja.
Tidigare aprilskämt
Finja lanserar den osynliga väggen